Verantwoordelijke integratie van AI in de GGZ: een samenwerkingsproject van NiceDay, Deeploy en Councyl

Verantwoordelijke integratie van Artificial Intelligence (AI) in de GGZ: NiceDay, Deeploy en Councyl gaan de uitdaging samen aan

NiceDay, Deeploy, en Councyl gaan een samenwerkingsproject aan om zowel GGZ-behandelaren als hun cliënten te helpen door middel van Artificial Intelligence (AI). Door gebruik te maken van NiceDay’s huidige online service voor geestelijke gezondheidszorg, voor behandelaren en cliënten, zullen AI-modellen de optimale behandeling en therapie bepalen. Zowel Councyl als Deeploy ondersteunen NiceDay bij de ontwikkeling van nauwkeurige, human-in-the-loop AI-modellen, evenals methoden om deze modellen verklaarbaar, verantwoordelijk en betrouwbaar te maken. Dit zal leiden tot een verantwoorde toepassing van AI, wat leidt tot effectievere therapeuten en een betere service voor cliënten. Het initiatief wordt ondersteund door de Nederlandse overheid in de vorm van een MIT R&D-subsidie, waarmee zij in de top 3 van de 85 aanvragers zijn beland, en past goed binnen de doelstellingen van de Nederlandse AI Coalitie.

Een samenwerking tussen cliënt, therapeut en AI

Het belang van AI groeit in bijna elke branche. Terwijl het gebruik van AI nieuwe digitale kansen creëert om het leven van mensen te verbeteren, wordt AI ook steeds belangrijker in de besluitvormingsprocessen. Dit leidt tot discussies over de mate waarin individuen die aan deze beslissingen worden onderworpen, moeten kunnen begrijpen hoe beslissingen worden genomen. Om AI in de GGZ verder te kunnen toepassen, moet het voor mensen begrijpelijk worden en blijven hoe beslissingen tot stand komen.

De AI-algoritmen zijn bedoeld om de beste therapeutische interventies te voorspellen op basis van de behandelingsstatus en historische interacties. De algoritmen zijn gebouwd met behulp van Councyl’s technologie om een volledig transparent BAIT-model te trainen op basis van deskundige input. Door gebruik te maken van verklaarbaarheidsmethoden en feedback loops, kunnen psychologen en cliënten begrijpen hoe deze algoritmen de beste therapie bepalen en kunnen ze feedback geven om algoritmen te sturen en te verbeteren. ‘Incremental Learning’ wordt gebruikt om deze algoritmen continu te verbeteren. En er zal een uniek component worden ontwikkeld om het effect van AI-beslissingsondersteuning voor beslissingen van experts te monitoren.

Het initiële project duurt 18 maanden, met de eerste release van het systeem gepland voor november 2023.

Over de partners

NiceDay is een platform voor geestelijke gezondheidszorg dat therapeuten helpt om cliënten met psychische problemen effectiever te behandelen, uiteindelijk het mentale welzijn van zoveel mogelijk mensen te versterken en de geestelijke gezondheidszorg te verduurzamen.

Deeploy heeft een platform ontwikkeld voor datawetenschappers om AI op een verantwoorde manier toe te passen, waardoor AI-beslissingen voor iedereen verklaarbaar en traceerbaar worden. Deeploy heeft een speciale focus op gezondheidszorg, omdat de potentiële waarde en maatschappelijke impact van AI vaak enorm is, maar alleen kan worden bereikt als we ervoor zorgen dat iedereen begrijpt hoe beslissingen worden genomen.

Councyl helpt organisaties bij het beheren van repetitieve professionele beslissingen, door middel van een softwareplatform dat deze beslissingen structureert, modelleert en controleert. Met zijn unieke Behavioural AI Technology (BAIT) maakt Councyl impliciete compromissen van experts expliciet in volledig transparante keuzemodellen, zonder dat historische gegevens nodig zijn. Deze keuzemodellen vormen de basis om de besluitvorming te monitoren, te sturen en te verbeteren zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en efficiëntie.

Lees het whitepaper

In dit whitepaper vind je meer informatie over de NiceDay formule en onze unieke manier van werken. Lees snel wat NiceDay voor jou kan betekenen.

Deel dit bericht

Download het NiceDay whitepaper

In dit whitepaper vind je meer informatie over de unieke NiceDay manier van werken, en wat dit kan betekenen voor jouw team. Download het whitepaper en lees snel meer! Vul je gegevens in en download het whitepaper direct.

We houden ook niet van spam! Daarom beloven wij dat je niet in een geautomatiseerde mailinglijst terecht komt.