Hoe draagt digitalisering bij aan betere zorg en werkgeluk in de GGZ?

De druk in de GGZ is hoog: een groot personeelstekort, lange wachtlijsten, volgeplande agenda’s voor therapeuten, een zorgplafond vanuit de zorgverzekeraar en veel tijd kwijt aan administratie. Dit heeft niet alleen een grote invloed op de (mentale) gezondheid van de samenleving, maar weegt ook zwaar op de ggz-professional. De werkdruk is hoog en ook in deze sector is uitval een steeds groter wordend probleem. Het is dan ook niet gek dat het werkgeluk en werkplezier van de werknemer hoog op de agenda staat van P&O afdelingen in de zorg en digitalisering kan daar een belangrijke rol in spelen.

Het belang van werkgeluk

Het belang van werkgeluk kan niet worden overschat. Een tevreden therapeut is een beter functionerende therapeut, wat kan leiden tot een kleinere kans op uitval en betere zorg voor de cliënt. Daarom is het van belang als sector in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Dit betekent dat je als werkgever er alles aan doet om je werknemer zo gezond mogelijk aan het werk te houden. Dat is heel belangrijk, zeker in een sector zoals de GGZ, waar de werkdruk hoog is en er al grote personeelstekorten zijn.

Er zijn verschillende manieren om werknemers in de GGZ hierbij te ondersteunen. Denk aan mentale ondersteuning bij privé situaties, medewerkers de ruimte geven om te groeien en medewerkers motiveren om fysiek actief en vitaal te blijven. Maar ook vermindering van de werkdruk door een verandering in de werkwijze kan bijdragen aan het verlichten van de werkdruk en het vergroten van het werkplezier. Hier kan digitalisering een grote rol in spelen.

Digitalisering als boost voor werkplezier

Die digitalisering kan een groot positief effect hebben op zowel therapeuten als cliënten in de GGZ. Digitalisering en de ondersteuning van data in de behandeling kan het werkproces vergemakkelijken en efficiënter maken. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het automatiseren van administratieve taken, het verbeteren van de (online) communicatie via speciale platformen, het vergroten van het inzicht voor zowel behandelaar als cliënt, de verhoging van de flexibiliteit voor de therapeut en de samenwerking tussen therapeuten vergemakkelijken.

Al deze digitale oplossingen kunnen bijdragen aan een efficiëntere behandeling, waarin de therapeut meer flexibiliteit krijgt, het inzicht in het leven van de cliënt verbetert en minder tijd kwijt is aan administratie. Dit verlaagt de werkdruk en heeft een positief effect op het werkgeluk.

Digivaardigheid van de ggz-professional

Je vraagt je misschien af of iedereen in de ggz-sector klaar is voor zo’n digitalisering. Volgens de benchmark ‘Digitale vaardigheden in de ggz’ noemt ongeveer een derde van de respondenten zichzelf een digi-weet en ziet zichzelf kundig als het gaat om digitale vaardigheid. Zo’n vijftig procent van de respondenten, de grootste groep, ziet zichzelf als digivaardig en kan zich goed redden in digitale omgevingen. Zo’n twintig procent ziet zichzelf als een digi-starter en kan wel wat extra ondersteuning gebruiken.

Merijn van der Zalm, directeur ICT van GGZ Oost Brabant en Coördinator van de benchmark ‘Digitale vaardigheden in de GGZ’, zegt hier het volgende over:

“Investeren in digivaardigheid leidt uiteindelijk tot minder frustraties omdat men goed kan omgaan met digitale systemen. Hierdoor krijgt men meer werkplezier en dit leidt ook weer tot productievere medewerkers. Digitalisering van zorg- en behandeltrajecten, inclusief de administratie draagt ook bij aan meer tijd voor cliënten. Een mooi voorbeeld is de zogenaamde ‘digitale poli’. Een volledige online behandeling waarbij zowel de wachttijd als de behandeltijd korter is. Hierbij is het wel belangrijk dat zowel de cliënt als de zorgverlener digitaal vaardig is.”

Meer weten over digitalisering voor jouw organisatie?

Dus, digitalisering kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van zowel het werkgeluk van de therapeut als de kwaliteit van zorg in de GGZ. Dit kan leiden tot een efficiëntere en kosten effectievere GGZ. Wel is het is belangrijk om te blijven investeren in digitalisering en de digivaardigheid van therapeuten.

Wil jij meer weten over wat NiceDay voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van digitalisering? Download het gratis whitepaper of vraag een live demo aan.

Voeg je header hier toe

In dit whitepaper vind je meer informatie over de NiceDay formule en onze unieke manier van werken. Lees snel wat NiceDay voor jou kan betekenen.

Deel dit artikel via

Aanbevolen artikelen

Recommended articles

© 2024 - NiceDay Nederland