Blended care in de GGZ

Van reguliere zorg, naar online en blended zorg; nadat de GGZ, net als vele andere branches, haar werk gedwongen online voort moest voortzetten is het nu hét moment om te kijken naar welke mogelijkheden dat ons brengt. Want voor niet iedereen is het ideaal om volledig online of face-to-face te werken, dus in plaats van het een of het ander, kijken we naar een flexibele en effectieve invulling. Dat is waar blended zorg, of ook wel blended care, om de hoek komt kijken. We leggen je graag uit wat het inhoudt en voor wie het geschikt is. 

Wat is blended care?

Blended care is een manier van werken waarbij zowel face-to-face contact als innovatieve digitale toepassingen ingezet worden. De toevoeging van technologie aan de bestaande werkwijze draagt bij aan het verduurzamen van de mentale zorg. Blended care geeft de therapeut de mogelijkheid om een behandeling te optimaliseren door deze bijvoorbeeld persoonlijker en/of kosteneffectiever te maken. Deze mogelijkheden gaan verder dan traditionele E-health modules die tijdens face-to-face behandeling worden ingezet als vervanging van bijvoorbeeld een huiswerkopdracht. Denk aan chatcontact tussen de sessies door, real-time inzicht in de voortgang voor cliënt en therapeut, psycho-educatie, vragenlijsten en zelfs specifieke therapeutische interventies.

Voor wie is het geschikt?

Wat voor de één werkt, hoeft niet even effectief te zijn voor de ander. Dankzij blended care krijgt de therapeut juist de flexibiliteit om de behandeling aan te passen naar de wensen en behoeften van de cliënt. Zo wordt de behandeling veel persoonlijker!

Het kan helpend zijn om cliënten af en toe op locatie te zien, maar ook om cliënten op afstand te begeleiden. Als voorbeeld nemen we de behandeling van een paniekstoornis: het is laagdrempelig om eerst in de spreekkamer oefeningen te doen of samen naar buiten te gaan, om vervolgens je cliënt te vragen deze oefening zelfstandig te doen. Ook voor bepaalde praktische drempels kan blended care een oplossing zijn: als cliënten geen vervoer hebben om naar locatie te komen, voor mensen die ver weg van een praktijk wonen of fulltime werken en geen tijd hebben om gedurende de week naar locatie te komen.

Meer over blended care

Blended care is een manier van werken met efficiëntere en gepersonaliseerde behandelingen, minder reistijd of benodigde kantoorruimte en meer autonomie voor behandelaren. En volgens onderzoek net zo effectief als de face-to-face behandeling. Een duurzamere zorg, voor zowel cliënt, organisatie als de wereld. Dat klinkt ideaal, niet?

Nu je weet wat blended care inhoudt, leggen we je in een volgend artikel graag uit wat de duurzame voordelen zijn voor zowel therapeut als cliënt. Al nieuwsgierig geworden over hoe NiceDay in dit plaatje past? Bekijk dan eens onze productbrochure.

Voeg je header hier toe

In dit whitepaper vind je meer informatie over de NiceDay formule en onze unieke manier van werken. Lees snel wat NiceDay voor jou kan betekenen.

© 2024 - NiceDay Nederland