E-health inzetten tegen te lang doorbehandelen

Behandelingen in de GGZ duren vaak te lang doordat cliënten onnodig en ineffectief doorbehandeld worden. Dit levert geen gezondheidswinst meer op voor de cliënten en zorgt voor langere wachttijden, wat de klachten van wachtende cliënten kan verergeren. Dit roept vragen op over de effectiviteit van langdurige behandelingen en hoe inefficiënt gestart wordt door onduidelijke gezondheidsdoelen en verwachtingen.

Waarom wordt er te lang doorbehandeld?

Een langdurige therapeutische relatie maakt het moeilijk om een behandeling te beëindigen, zelfs als deze niet meer aansluit bij de gewenste gezondheidsdoelen. Cliënten houden vast aan de vertrouwde expertise van hun behandelaar, en behandelaars vinden het moeilijk om de behandeling te stoppen. Na het stoppen van een behandeling kunnen behandelaars het gevoel krijgen dat ze hun cliënt in de steek laten, aangezien ze samen een traject hebben doorlopen. Bovendien functioneert het systeem zodanig dat doorverwijzing lastig is, waardoor vaak wordt gekozen om de behandeling voort te zetten, zelfs zonder verbetering.

Zijn lange behandelingen per definitie beter/effectiever?

Lange behandelingen zijn niet per definitie effectiever. Iedere cliënt reageert anders op een behandeling. ‘Snelle’ responders hebben meestal het meeste baat bij de eerste paar sessies, terwijl ‘gelijkmatige’ responders meer sessies nodig hebben voordat een gewenst resultaat merkbaar is. Toch neemt het effect van een behandeling af naarmate deze langer duurt. Onderzoek toont aan dat cliënten met angststoornissen of matige depressie profiteren van korte, intensieve trajecten. Deze trajecten, aangevuld met huiswerkopdrachten, laten cliënten zelf werken aan hun herstel, wat vaak betere resultaten oplevert dan langdurige behandelingen.

Hoe kan er effectiever worden gewerkt?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de effectiviteit van behandelingen te verbeteren:

  • Afschalen: Dit houdt in dat de behandeltijd per cliënt wordt verminderd zonder verlies van effectiviteit. Hierbij wordt gekeken naar de samenhang tussen de behandelingsduur en de kans op een succesvol resultaat.
  • Regelmatige evaluaties: Voortgangsgesprekken en vragenlijsten helpen om de huidige behandeling te evalueren en indien nodig aan te passen.
  • Minder intensieve behandelvormen: Online therapie en groepssessies kunnen worden toegepast om de intensiteit van behandelingen te verminderen.

Daarnaast dragen de volgende maatregelen bij aan een effectievere behandeling:

  • Bespreken van verwachtingen: Dit helpt om duidelijkheid te scheppen over wat er van de behandeling verwacht wordt.
  • Opstellen van een concreet behandelplan: Dit maakt het gemakkelijker om te bepalen wanneer gezondheidswinst wordt behaald en wanneer de behandeling succesvol kan worden afgerond.

Door duidelijke behandeldoelen te stellen, kan er doelgericht naar de algehele behandeling en de effecten ervan worden gekeken, wat het makkelijker maakt om een behandeling tijdig af te sluiten.

Inzet van e-health

E-health kan bijdragen aan kortere en effectievere behandeltrajecten. Met begeleiding van een zorgverlener kunnen cliënten via online modules thuis aan hun behandeling werken, wat de behandelduur verkort. Online therapie maakt het mogelijk om meerdere malen per week contact te hebben met de behandelaar, in plaats van eenmaal per week. Dit zorgt voor een snellere relatieopbouw en een vroegtijdige aanpak van problemen.

Online modules, bestaande uit opdrachten, tips en artikelen over geestelijke gezondheid, geven cliënten inzicht in hun progressie en grip op hun behandeling. Hierdoor kan de behandeltijd en de kosten gelijk blijven, terwijl de behandelduur wordt verkort en de effectiviteit toeneemt.

E-health en NiceDay

NiceDay faciliteert kortere, intensievere behandelingen met slimme e-health oplossingen. Door meer tussentijds contact en snelle interventies kunnen behandelaars en cliënten op cruciale momenten berichten uitwisselen. Behandelaren kunnen in de app huiswerkopdrachten klaarzetten, zodat cliënten hier in hun eigen tijd aan kunnen werken. De app registreert de voortgang van de cliënten, wat waardevolle gespreksstof biedt tijdens behandelsessies. Dit maakt de behandeling intensiever, datagedreven en persoonlijker, wat resulteert in een sneller herstel van cliënten.

Voeg je header hier toe

In dit whitepaper vind je meer informatie over de NiceDay formule en onze unieke manier van werken. Lees snel wat NiceDay voor jou kan betekenen.

Deel dit artikel via

Aanbevolen artikelen

Recommended articles

© 2024 - NiceDay Nederland